Siden 2006 har små virksomheder haft mulighed for at fravælge revision af årsrapporten. Det betyder, at virksomheden ikke længere er forpligtet til at få årsrapporten revideret af en statsautoriseret revisor, men der er stadig krav om, at årsrapporten udarbejdes og indsendes til Erhvervsstyrelsen efter reglerne i Årsregnskabsloven.
Betingelser for at fravælge revisionFor at kunne fravælge revision skal virksomheden i to på hinanden følgende regnskabsår ikke overskride to af følgende tre størrelser på balancedagen:
- Balancesum på 4 mio. kr.
- Nettoomsætning på 8 mio. kr.
- Gennemsnitligt antal heltidsbeskæftigede på 12 i løbet af regnskabsåret.
Nystiftede virksomheder kan fravælge revision allerede fra det første regnskabsår, hvis de på balancedagen ikke overskrider to af de tre størrelsesgrænser. Ved stiftelse kan man også fravælge revision, hvis det fremgår af stiftelsesdokumentet, og vedtægterne ikke indeholder bestemmelser om revisionspligt.
Det er vigtigt at understrege, at fravalg af revision kun kan besluttes fremadrettet på en ordinær generalforsamling. Dvs. ønsker selskabets ledelse fravalg af revision de kommende regnskabsår, skal selskabets ledelse gøre opmærksomme på beslutningen i dette års årsrapport.
Særligt for holdingselskaberFor holdingselskaber beregnes grænserne som summen af balancesum, nettoomsætning og antal ansatte i både holdingselskabet og de virksomheder, det har betydelig indflydelse på. Der er to metoder til at beregne dette:
- Metode 1: Alle beløb fra associerede virksomheder indregnes 100 % med eliminering af interne transaktioner.
- Metode 2: Som metode 1, men uden eliminering af interne transaktioner – grænserne forhøjes dog med 20 %.
Fravalg af revision efter stiftelsenFravalg af revision efter det første eller efterfølgende regnskabsår kræver, at:
- Beslutningen træffes på en ordinær generalforsamling.
- Vedtægterne ændres til ikke at indeholde bestemmelser om revisionspligt.
- Fravalget oplyses i ledelsespåtegningen i årsrapporten for det år, hvor beslutningen træffes.
Fravalget skal anmeldes til Erhvervsstyrelsen via Virk Indberet sammen med generalforsamlingsprotokollatet og de ændrede vedtægter.
Fortsættelse af fravalg af revisionHvert år skal ledelsen i årsrapportens ledelsespåtegning erklære, om virksomheden fortsat opfylder betingelserne for fravalg af revision. Hvis virksomheden på balancedagen overskrider to af grænserne, bliver revisionspligten genindført for det pågældende regnskabsår.
Fordele ved fravalg af revisionFravalg af revision kan spare virksomheden både tid og penge, da revisionsprocessen ofte er ressourcekrævende. Kravene til årsrapporten er dog uændrede, og det er derfor vigtigt, at rapporten stadig udarbejdes korrekt og overholder gældende lovgivning.
Vi anbefaler, at virksomheder kun forsøger at udarbejde og indberette årsrapporten selv, hvis de har de rette kompetencer og ressourcer. For de fleste er det en fordel at få professionel assistance for at undgå fejl og manglende overholdelse af formalia.
Hvordan kan STB Regnskab hjælpe dig?Hos STB Regnskab kan vi hjælpe dig trygt igennem processen med at fravælge revision. Vi sikrer, at alle krav og formaliteter overholdes, og vi kan udarbejde og indberette din virksomheds årsrapport til en pris, der er væsentligt lavere end en revideret rapport.
Vi går aldrig på kompromis med kvaliteten – vi er blot ikke underlagt de ressourcekrævende processer i en revision, der ofte er unødvendige for små virksomheders årsrapporter. Med vores hjælp får du en professionel og effektiv løsning, der passer til din virksomheds behov.
Kontakt os i dag, hvis du overvejer at fravælge revision eller har spørgsmål om din årsrapport. Vi står klar til at hjælpe dig videre!